Pentru a accesa site-ul de prezentare folositi urmatorul link: www.trendix.ro

Program de contabilitate Trendix

Mai mult decat un program de contabilitate

Verificari Conta-Gestiune


Optiunea se utilizeaza pentru verificarea concordantelor intre operatiunile din contabilitate si gestiune. Astfel, la deschiderea machetei se completeaza perioada pe care se doreste efectuarea verificarii prin completarea intervalului minim si maxim al intervalului in campurile De la - pana la, precum si in campul de sub interval se selecteaza contul analitic pe care se face verificarea (daca se utilizeaza analitice), dupa care pentru efectuarea verificarii se apasa butonul Calculeaza.

Dupa rularea verficarii in tabela din partea dreapta sus a machetei se afiseaza toate gestiunile si tipurile materiale pe tipuri de tva care au trecut la Conta generala > Configurare > Setari pentru gestiune > Inregistrari contabile.

Sub campul in care se selecteaza contul avem mesajul de atentionare: "!Verificati facturile de transportator de la niruri care pot avea data diferita de nir. Ele pot genera diferente care se sting la data facturii de transportator sau nirului. Adaos.aviz.E este necesar numai pt gestiunile engros. DifAdaosDet si DifNeexDet sint numai pt. gestiunile endetail si cumulate numai pe ziua respectiva. Influenta lor este evidentiata in Stoc." Acest mesaj avertizeaza asupra urmatoarelor aspecte:

In tabela de sub mesajul de avertizare se afiseaza pe randuri soldurile si eventualele diferente pe fiecare zi din interval, iar pe coloane avem urmatoarele informatii:
  • DATA - Ziua din intervalul selectat pe care se afiseaza soldurile;
  • RULD si RULC - rulajul debitor, respectiv creditor aferent contului selectat rezultat din rulajul din contabilitate;
  • SOLD - Soldul rezultat din soldul anterior, plus rulajul debitor, minus rulajul creditor din contabilitate;
  • Sto.Intrari - Sto.Iesiri - Intrarile, respectiv iesirile conform documentelor inregistrate pe Gestiune.
  • Stoc.Final - Stocul obtinut din datele din gestiune din soldul anterior plus intrarile minus iesirile;
  • Adaos.Aviz.E - asa cum este mentionat si in mesajul de avertizare coloana se utilizeaza doar pentru gestiunile en-gros si doar pentru cazul cand din gestiune se intocmesc avize la care se introduc preturi mai mari decat pretul de inregistrare (achizitie pentru gestiunile en-gros) contandu-se 418 = 371 la valoarea la pret de vanzare. Daca pretul din aviz se doresete a fi mai mare decat cel de inregistrare, aceasta va aparea pe coloana "Adaos.Aviz.E" daca exista avize care nu au fost inca transformate in facturi, sau stornate (la transformare se va storna 418 = 371 cu aceeasi valoare din aviz si factura se conteaza normal, moment in care diferenta nu va mai exista). Coloana afiseaza informativ aceasta valoare pentru a se tine cont de ea;
  • Diferente - Afiseaza daca este cazul diferenta calculata dintre SOLD si Stoc.Final, adica intre soldul din contabilitate si cel din gestiune, influentat cu eventualele sume existente pe coloana "Adaos.Aviz.E" dupa formula afisata in parta stanga-jos a machetei (Diferente=SOLD-(Stoc.final-Adaos.Aviz.E);
  • Stoc.cu.KsiI - se afiseaza diferit de stocul din gestiune in cazul in care au fost intocmite corectii si/sau inventare, caz in care se afiseaza ultimul inventar intocmit si transferat;
  • Transp.NIR - existand optiunea introducerii facturii de transport in costul de achizitie al marfii direct pe NIR (vezi Gestiune > Intrari > Operare cu NIR) este posibil ca data facturii de transport sa fie diferita de data nir-ului, caz in care la data NIR-ului va aparea o diferenta intre contabilitate si gestiune pana la data NIR-ului (in cazul in care factura de transport are data inaintea cele a NIR-ului) sau pana la data facturii de transport (in cazul in care factura de transport are data intocmirii dupa data NIR-ului);
  • DifAdaosDet si DifNeexDet, asa cum este mentionat si in mesajul de avertizare, se utilizeaza doar pentru gestiunile en-detail si se refera la documentele de iesire care se intocmesc la un pret de vanzare mai mare decat cel de inregistrare (pret de vanzare), moment in care se transfera pe contabilitate adaosul comercial in plus fata de pretul de vanzare stabilit pe NIR (pret de inregistrare) precum si descarcarea acestuia aferenta documentului de iesire.
In partea dreapta jos a machetei se poate selecta pentru listare pe hartie ultimele 2 coloane care se vor afisa, si anume: "Adaos.Aviz.E, Transp.NIR" sau "DifAdaosDet, DifNeexDet". Pentru a putea lista pe hartie situatia generata se apasa butonul Listare si se selecteaza optiunea "Print" din grupul de optiuni al raportului.