Pentru a accesa site-ul de prezentare folositi urmatorul link: www.trendix.ro

Program de contabilitate Trendix

Mai mult decat un program de contabilitate

Programator Service

 

 

Macheta pentru programator a fost dezvoltata din dorinta de a facilita lucrul in service pentru receptionerii masinilor care sunt aduse pentru diverse operatii de reparatie.

Asadar, macheta de programator -in momentul de fata- afiseaza doua timeline-uri care ofera informatii despre programari si timp alocat, posturi de lucru, receptioneri, insa, cel mai important lucru care il reprezinta timeline-urile sunt reprezentarile fiecarei programari sub forma unor segmente de timp (simbolizate grafic de o bara de timp).

 

Linie de timp - Bara de timp

 

 

Cele 2 timeline-urile au drept obiect:

 1. un timeline care reuneste receptionerii si afiseaza timpul alocat fiecaruia la un moment dat(aici apare un singur receptioner sau toti, in functie de dreptul setat utilizatorului care deschide macheta de programator)

 2. al doilea timeline care prezinta posturile de lucru cu timpul alocat programarilor efectuate de catre receptioneri pe fiecare post de lucru in parte

 

A) Adaugarea unei programari se realizeaza in doua moduri:

 

1.Se actioneaza butonul "Adauga programare"(Fig.3-actiunea 1. "Adauga programare") care va deschide o macheta ce presupune stabilirea actiunilor ce se vor desfasura pe programarea curenta, aceste actiuni sunt precedate de completarea campurilor de identificare a masinii si a clientului dupa care pe butonul de "Adauga" se insereaza o noua operatie care va trebui efectuata pe programarea curenta.

 

 • La adaugare se presupune completarea campurilor:

 1. Nr. masina (Fig.3- vezi actiunea 2. )

 2. Vin (Fig.3 - vezi actiunea 2. )

 3. Marca (Fig.3 -vezi actiunea 2. )

 4. Model (Fig.3 -vezi actiunea 2. )

 5. Client (Fig.3 -vezi actiunea 3. )

 6. Observatii client (Fig.3 -vezi actiunea 4. )

 

  • Dupa completarea campurilor de identificare se va apela la actiunea 5 din Fig.3 si anume adaugarea unei operatii pe programarea curenta.Se apeleaza butonul "Adauga" apoi se selecteaza postul de lucru pe care se doreste efectuarea operatiei respective, se completeaza apoi data de start(implicit este incarcata),ora si minutul de inceput al operatiei dorite, data de final a operatiei si totodata ora si minutul incheierii operatiei(Fig.6-vezi actiunea 6).Pot fi adaugate mai multe operatii pe acest formular cu ajutorul butonului "Adauga"(Fig.3-vezi actiunea 5.).

Adaugarea unei programari cu actionarea butonului "Adauga programare"

 

 

Fig. 3-Adaugarea unei programari cu actionarea butonului "Adauga programare"

 

 • Dupa completarea formularului din figura de mai sus , validam formularul prin butonul "Confirma"(Fig.3 si Fig.5 vezi actiunea 7.), asadar formularul se va inchide si efectiv o sa avem noua programare afisata pe timeline-ul de posturi de lucru(vezi fig.4).Operatia este afisata si de un tooltip cand bara respectiva, care tine operatia primeste focalizarea mouse-ului.

 

Afisarea programarii nou-adaugate

 

 

 

Fig.4-Afisarea programarii nou-adaugate

 

2.A doua modalitate de adaugare a unei programari noi se realizeaza prin desenarea timpului, pur si simplu cu ajutorul mouse-ului ,pe timeline-ul corespunzator postului de lucru dorit a fi incarcat cu o noua programare.Acest lucru, se realizeaza stabilind un punct de inceput gasit la nivelul t­s(timp de start) si tragem cu mouse-ul pana la un timp tf (timp final) astfel vom stabili un interval de timp care este aratat pe timeline exact cum l-am desenat.

 

Adaugarea unei noi programari prin desenarea unui nou TimeBar

 

 

Fig.5-Adaugarea unei noi programari prin desenarea unui nou TimeBar

 

Dupa aceasta va sari macheta de adaugare ca si pentru adaugarea de pe butonul "Adauga programare" din Fig.3 .Se completeaza informatiile de identificare si se adauga operatiile,formularul validandu-se cu butonul de "Confirma".

 

Vizualizarea modului de adaugare prin desenarea unui TimeBar

 

 

Fig.6-Vizualizarea modului de adaugare prin desenarea unui TimeBar

Validarea formularului dupa adaugarea prin desen aduce pe timeline noua programare:

 

Confirmarea adaugarii unei noi programari create prin desenare

 

 

Fig.7-Confirmarea adaugarii unei noi programari create prin desenare

 

B) Editarea(modificarea) unei programari

1.cu mouse-ul se actioneaza dublu-click pe bara de timp care va deschide macheta de modificare a programarii curente cu operatiile create anterior. Se modifica parametrii privind datele de identificare,intervalul orar stabilit sau postul de lucru,se pot adauga alte operatii pe programarea anterior creata, se pot sterge unele dintre acestea, daca exista.

 

Modificarea unei programari existente

 

 

 

Fig.8-Modificarea unei programari existente

In Fig.8 pot modifica oricare din informatiile incercuite,insa pentru a exemplifica la modificare cum mai pot adauga inca o operatie am decis acest test si se observa in figurile de mai sus ca la programarea pentru operatia "Schimbare aripa", am mai adaugat inca o operatie "Schimbare radiator" care este atribuita "Elevator 2", iar intervalul stabilit este 11h-13h in data de 26-09-2012.

 

Vizualizarea operatiei adaugate in urma modificarii programarii curente

 

 

Fig.9-Vizualizarea operatiei adaugate in urma modificarii programarii curente

 

2.cu ajutorului click dreapta pe una din barele de timp de pe timebar-ul programatorului se deschide un meniu tip shortcut care are doua optiuni:"Sterge" si "Editeaza" ,iar aici alegem optiunea "Editeaza" :  

 

 

Deschiderea machetei de modificare din meniul Click-Dreapta

  

Fig.10-Deschiderea machetei de modificare din meniul "Click-Dreapta"

Aceasta operatiune ne va aduce in modul -modificare- al machetei de programator, deschizand asadar programarea vom observa operatiile adaugate anterior si le putem modifica parametrii asemanator machetei din Fig.8.

Dupa modificarea parametrilor doriti, formularul se valideaza cu butonul "Confirma", iar programatorul va afisa programarea modificata cum s-a dorit la acest pas.

 

Schimbarea parametrului de timp din macheta de modificare

  

Fig.11-Schimbarea parametrului de timp din macheta de modificare('Click Dreapta')

 

Am schimbat intervalul de timp al operatiei "Schimbare radiator" pentru programarea curenta folosind meniul contextual de tip shortcut, apelat de click dreapta pe timebar-ul selectat.

 

3.Modificarea rapida-se realizeaza cu ajutorul mouse-ului prin pozitionarea cursorului pe TimeBar-ul pe care vreau sa il modific,in extremitatea minima sau maxima de timp si apoi tinand apasat click stanga mergem catre o alta locatie pana la care dorim sa tina operatia respectiva.

De exemplu: daca am pe timeline operatia "Schimbare aripa " si vreau sa ii schimb ora de final a operatiei care initial este 10 in ora 11, mergem pozitionand cursorul in extremitatea maxima de timp a operatiei si asteptam aparitia sagetii de modificare a segmentului ,dupa care tragem pana la intervalul 11h.

Acelasi exemplu este valabil si in cazul in care dorim sa modificam ora de start a operatiei, tot pozitionand cursorul in extremitatea minima de timp, de data aceasta, asteptam de asemenea sa apara sageata de modificare a segmentului ca in exemplu anterior, apoi tragem pana la intervalul din stanga dorit.

Spre exemplificare am luat un printscreen in Fig.12 care arata reprezentarea grafica a exemplului cu modificarea orei de sfarsit a operatiei selectate.

Aceste operatii sunt validate de o macheta, creata pentru a fixa efectiv parametrii care se schimba odata cu modificarea segmentului de timp care exista pe timeline-ul pentru posturile de lucru.

 

 

Modificarea parametrului -timp final- pt. TimeBar-ului selectat

 

 

Fig.12-Modificarea parametrului -timp final- pt. TimeBar-ului selectat

 

Dupa confirmarea formularului din Fig.12 vom obtine modificarea dorita pe timeline-ul pe care am editat timebar-ul respectiv.

 

Vizualizarea modificarii timpului final pt. TimeBar-ul selectat

 

Fig.13-Vizualizarea modificarii timpului final pt. TimeBar-ul selectat

 

C) Stergerea unei bare de timp de pe suprafata programatorului

 

1. Se apeleaza -mouse dublu click- pentru a aduce in forma de modifica imi permite sa stergem una din operatiile puse pe programarea curenta, actionand butonul "Sterge" din partea de jos a formularului

 

Stergerea unei programari din macheta de modificare

 

 

Fig.14-Stergerea unei programari din macheta de modificare

 

2.A doua modalitate, pentru a usura lucrul este tot din meniul contextual, de tip shortcut care se obtine prin apasarea click dreapta pe una din suprafata unei bare de timp desenate pe programator, va aparea cursorul mouse-ului ca o guma de sters, apoi actionand click stanga putem sa sterge una din barele de timp dupa validarea formularului pentru stergere.

Stergerea interactiva de pe formularul de programator

 

 

 

Fig.15-Stergerea interactiva de pe formularul de programator

NOTA!!!

Stergerea este posibila doar pentru programari care nu au fost inca facturate sau pentru care nu s-a generat deviz.

 

D) Pentru selectarea mai multor zile se apeleaza tasta functionala "SHIFT" si cu mouse-ul selectam zilele din calendar care ne intereseaza pentru a observa ceea ce dorim si in intervalul ales.

 

Selectarea mai multor zile pentru analiza

 

 

 

Fig.16-Selectarea mai multor zile pentru analiza

 

E) Partea din dreapta a machetei de la programator ne afiseaza o serie de setari care ne ajuta pentru a observa mai usor zone de timp care ne intereseaza

 

Setari programatorCele doua slidere denumite "Programtor 1" si "Programator 2" au menirea de a micsora sau mari timpul afisat de timebar

 

 

Avem posibilitatea de a filtra pe receptionerul selectat joburile care ii sunt atribuite acestuia sau Fig.17-Setari programator putem de asemenea sa observam joburile pentru toti receptionerii

 

Intervalul temporal ne afiseaza pe timebar timpul masurat in ore, zile, saptamani, luni sau ani, depinde de preferinta noastra de a observa modul cum este ocupat timpul efectiv

 

 

F)Pentru alte setari se apeleaza meniul de la GESTIUNE>CONFIGURARE>Nivel admin>Pagina 4

 

Setari programator

 

Setari programator   Fig.17-Setari programator

 

 

Pentru a seta ora de incepere zi putem seta efectiv in aceasta categorie, ca apoi sa afisam pe timeline o sectiune care va delimita ora de inceput si de final a timpului de lucru

 

Bifa "Valideaza tratarea conflictelor la programator " ne permite o serie de verificari care presupun accesul concurential-pe timp- la posturile de lucru pentru o programare existenta si totodata se realizeaza aceste validari la adaugarea unor linii de timp noi pe parcursul timebarului fie din modul "Adauga programare" fie din desenarea acestora.

 

G)Alte setari le gasim la nivel de utilizator :

 

Setari programator

 

 

Fig.18-Setari programator pentru utilizatori

 

 

H) Butonul "Maximizeaza"-aduce programatorul in forma sa maxima(pentru o vizualizare mai ampla, vezi Fig.20):

 

Vizualizarea in modul Minimizat-standard

 

 

Fig.19-Vizualizarea in modul "Minimizat"-standard

 

 

 

I)Butonul "Minimizeaza" - aduce programatorul in forma sa standard(cum a fost desenat inainte de maximizarea sa , vezi Fig.19):

 

Vizualizarea in modul "Maximizat"-marit pentru o observare mai ampla

 

 

 

Fig.20-Vizualizarea in modul "Maximizat"-marit pentru o observare mai ampla